Recepten

Tijdens een pluisavond wordt er soep bereid door gastkok Marijke. Op deze pagina staan de recepten.


12
maart
2013

  Pittige bruinebonensoep



Hoeveelheden voor 4 personen

  • 1 rode peper
  • 1 paprika
  • 2 wortels
  • 2 grote uien
  • 1 flinke prei
  • 1 grote pot bruine bonen ( gedroogde kan natuurlijk ook maar dan 24 uur weken )
  • Paar tenen knoflook
  • Bouillonblokjes voor 1 liter( groente of kruiden bouillon )
  • 1 mespunt kruidnagel poeder
  • 1 eetlepel olie
  • Selderij

Snij

  • de ui in stukjes,
  • de chili doormidden, verwijder de zaadlijsten en snij in stukjes,
  • de paprika in stukjes of reepjes,
  • de wortel in stukjes.

Soep maken

  • Verwarm olie in de pan en laat de prei ( deel van witte gedeelte bewaren), uien, knoflook smoren tot de prei zacht is.
  • Bak de olie, de prei, ui, paprika, en wortel goed aan, voeg een klein beetje water doe en laat het een beetje smoren totdat het gaar is.
  • Pureer de uitgelekte bonen en voeg die toe. De bonen kun je ook voor de helft pureren en de andere helft heel toevoegen. Groente blijft grof en wordt niet mee gepureerd.
  • Voeg de bouillon toe en kijk hoeveel je nodig hebt voor een stevige soep. Je kunt ook al wat bouillon toevoegen als je gaat pureren anders wordt het een stijve massa waar je bijna niet door heen komt met de staafmixer.
  • Voeg als de soep bijna klaar is de kruidnagelpoeder toe en de gehakte selderij.


Dit is een vegetarische soep maar voor de vleesliefhebbers kan er altijd uitgebakken spek of gehaktballetjes toegevoegd worden.

Lekker met volkorenbrood.

 

21
februari
2013

  Pastinaak Preisoep




Hoeveelheden voor 4 personen

  • 1 kilo pastinaak
  • 1 prei
  • 1 kleine bol knoflook
  • 1 grote ui
  • 1 liter groente en/of paddenstoelen bouillon.
  • 125 gr zure room
  • koriander
  • parmezaanse kaas
  • 1/3 rode peper

Snij

  • pastinaak in dunne plakjes
  • prei in ringen
  • knoflook fijn.
  • Ui fijn
  • Koriander fijn
  • Peper in kleine stukjes en haal zaadjes eruit

Soep maken

  • Verwarm olie in de pan en laat de prei ( deel van witte gedeelte bewaren), uien, knoflook smoren tot de prei zacht is
  • Voeg vervolgens 1 liter water met bouillontabletten, stukken pastinaak, peperstukjes toe en breng de soep aan de kook.
  • Nog 10 minuten zachtjes laten koken tot dat de pastinaak zacht is.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel.
  • Desgewenst op smaak brengen met wat zout.
  • Na opscheppen bestrooien met koriander en Parmezaanse kaas en klodder zure room.


Het is handig om iets bouillon achter te houden en later bij te schenken net naar gelang hoe dik of dun u de soep wilt hebben.

Pastinaak kan ook heel goed gecombineerd worden met stukjes chorizo, garnalen of zalm snippers Leg het ingrediënt van uw keuze op de bodem van de soepkom en schenk de soep erover heen.

Lekker met stokbrood.

 

13
december
2012

  Romige venkelsoep met Parmezaanse kaas



Snel te bereiden soep

Hoeveelheden voor 4 personen

  • 3 venkelknollen
  • 1 ui gesnipperd
  • olijfolie
  • ½ koffielepel gemalen komijn
  • 1 aardappel in blokjes ( kan maar hoeft niet)
  • 1 liter groentebouillon
  • 100 ml room
  • 50 gr Parmezaanse kaas

  • eventueel zalmblokjes

Snij

  • Het groen van de venkelknollen en bewaar voor de afwerking
  • De venkelknollen in plakken en daarna in stukken
  • De ui in snippers
  • De aardappels in blokjes

Soep maken

  • Stoof de ui glazig in wat olijfolie.
  • Voeg de venkelstukjes toe en kruid met komijn.
  • Voeg de aardappelblokjes toe.
  • Giet de bouillon erover.
  • Laat de soep 20 minuten koken.
  • Mix de soep met de staafmixer.
  • Voeg de room toe en breng de soep op smaak met peper en zout.
  • Hak het venkelgroen fijn en strooi het over de soep.
  • Rasp de Parmezaanse kaas erover.

  • U kunt bij het uitschenken van de soep ook zalmblokjes op de bodem leggen en de soep erover heen schenken.

Eet smakelijk.



 

13
november
2012

  Doesburgse mosterdsoep



Deze soep, hoewel heel romig, valt niet erg in de smaak bij kinderen

Hoeveelheden voor 4 personen

  • 4 eetlepels Doesburgse mosterd (Zaanse oid kan ook)
  • 55 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 1 groentebouillon tablet
  • ½ liter melk
  • 1 grote ui
  • 1 stronk prei
  • 1 teentje knoflook
  • stukje verse gember
  • 2 laurierblaadjes
  • peperkorrels
  • slagroom 150cc

Snij

  • prei in ringen
  • knoflook fijn
  • Ui in dunne ringen

Soep maken

  • Smelt de boter in de pan en voeg eerst de ui toe en laat die even smoren.
  • Voeg vervolgens de prei, gerapte verse gember, laurier, knoflook en peperkorrels toe. Laat het geheel even pruttelen.
  • Schenk er een beetje melk bij en voeg vervolgens de bloem toe. Het wordt nu een dikke substantie die je geleidelijk kan verdunnen met de rest van de melk.
  • Voeg ½ liter groente bouillon toe en op het laatst de geklopte slagroom.
  • U kunt door toevoegen van meer of minder melk of bouillon de soep dunner of dikker maken.

Schep de soep in soepkommen en voeg een scheutje room toe en de geroosterde pompoenpitten.



23
oktober
2012

  Pompoensoep met appel.




Hoeveelheden voor 4 personen

  • 1 pompoen (ca 1 kg)
  • 3 lekkere handappels zoals cox of braeburn
  • 1 grote ui
  • 1 of 2 Spaanse pepers
  • 4 teentjes knoflook
  • Olijfolie
  • Snufje korianderzaad
  • Vers takje rozemarijn
  • Pompoenpitten ( 50 gram)
  • Zoete cayenne peper
  • 800 cc groente bouillon
  • 150 ml koffieroom

Snij

  • de pompoen in stukken en schraap de pitten eruit.
  • de appels na het schillen in 4en en verwijder de klokhuizen.
  • de chili doormidden, verwijder de zaadlijsten en snij in stukjes.
  • teentje knoflook in plakjes.
  • de rozemarijn fijn
  • de ui in stukken.

Soep maken

  • Leg de pompoen, appels, knoflook en ui in de braadslede, besprenkel het met olijfolie, bestrooi met zout en zoete cayenne peper en voeg mespunt koriander en rozemarijn toe.
  • Rooster alles in hete oven ( 200C ) 10 a 15 minuten.
  • Doe daarna alles in een pan voeg de fijngesneden pepers toe en 800 cc groente bouillon toe.
  • Breng de soep op een matig tot laag vuur aan de kook.
  • Haal de staafmixer er doorheen totdat een gladmengsel ontstaat.
  • Breng de soep op smaak en voeg als de soep te dik is bouillon toe en laat anders pruttelen totdat hij de gewenste dikte heeft.


25
september
2012

  Turkse rode linzensoep oftewel mercimek corbasi.




Hoeveelheden voor 4 personen

  • 200 gram gebroken rode linzen ( bij Turkse winkel)
  • 1 grote ui
  • paar tenen knoflook
  • Bouillonblokje voor 1 liter( groente- of kruidenbouillon)
  • 4 theelepels paprikapoeder
  • 4 theelepels gemalen komijnzaad ( ik heb de zaadjes gebruikt)
  • Eetlepel pittige tomatenpuree ( of tomatenpuree en ½ a 1 chili pepertje)
  • Flinke klont boter maar een paar eetlepels olijfolie kan ook
  • Takje peterselie en munt
  • Eventueel 1 a 2 aardappels

Snij

  • de ui in stukjes
  • de chili doormidden, verwijder de zaadlijsten en snij in stukjes
  • teentjes knoflook in plakjes
  • de peterselie en munt

Soep maken

  • Fruit de ui met de olie of boter en zout tot het glazig gelig is. Doe dan de knoflook en peper erbij en laat het even meesmoren. Voeg 5 mokken kokend water bij.
  • Gooi dan alles erin: de paprikapoeder, bouillonblokjes, linzen, komijnzaadpoeder (zaadjes).
  • Eventueel 1 of 2 aardappels toevoegen.
  • Dan op een zacht pitje ongeveer 3 kwartier laten koken. Als je er daarna met een stamppotstamper doorgaat wordt het geen gladde soep en heeft het nog wat structuur. Dit heb ik gedaan. Je kunt ook een staafmixer gebruiken dan wordt de soep glad.
  • Voeg op het laatste de perterselie en of munt toe. Dit kan in de pan of als de soep al is ingeschonken.
  • Klein beetje komijnen zaad op het laatst kan ook nog maar dit is een kwestie van smaak.

Lekker met turks brood.



22
augustus
2012

  Courgette-tomatensoep




Hoeveelheden voor 4 tot 6 personen

  • 250 gram tomaten
  • 1 klein pak gezeefde tomaten
  • 1 middelgrote courgette
  • 1 grote ui
  • 100 ml koksroom of crème frèche
  • 1 teentje knoflook
  • ½ rode peper
  • 1 eetlepel; Italiaanse keukenkruiden ( tijm, oregano, peterselie, basilicum)
  • Klein bosje verse peterselie
  • 1 liter groente of kippen bouillon ( 2 blokjes)

Snij

  • de ui in stukjes
  • de chili doormidden, verwijder de zaadlijsten en snij in stukjes
  • teentje knoflook in plakjes
  • de courgette over de lengte doormidden en snij hier blokjes van
  • de peterselie op het moment dat je het aan de soep toevoegt

Soep maken

  • Na het snijden van de ui kan die alvast opgezet worden. Bak ze in een eetlepel boter en 1 eetlepel olijfolie glazig lichtbruin.
  • Voeg daarna de knoflook en stukjes peper toe.
  • Doe vervolgens de hele tomaten toe en wacht tot de schil begint te barsten en voeg daarna de bouillon erbij.
  • Haal even een paar keer de staafmixer erdoor. Het moet niet te fijn worden.
  • Voeg daarna het pak gezeefde tomaten en de blokjes courgette, snufje zout en Italiaanse keukenkruiden toe en kook totdat de courgettes gaar zijn.
  • Room en peterselie helemaal op het laatst.

Lekker met stokbrood.



14
maart
2012

  Late wintersoep/vroege voorjaarssoep uit Limmen




Hoeveelheden voor 4 tot 6 personen

  • 2 groentebouillon tablet
  • 300 gram kleine spruitjes
  • Paar witte kool bladeren
  • 1 dikke winterwortel
  • 100 gram witte bonen( potje)
  • 250 gram tuinerwten (diepvries pot)
  • 1 kleine bol knoflook
  • 1 grote ui
  • 2 a 3 stronken prei
  • 1 theelepel rozemarijn, of vers takje
  • Halve theelepel gedroogde tijm, of half vers takje
  • Zout /peper
  • Pepersaus (bijv. Tabasco)
  • Paar takjes verse peterselie

Snij

  • spruitjes doormidden nadat de buitenste bladeren zijn verwijderd
  • winterwortel in dunne plakjes
  • prei in ringen
  • koolbladeren in grove stukken
  • knoflook fijn

Soep maken

  • Verwarm olie in de pan en laat de prei ( deel van witte gedeelte bewaren), uien, wortelen, knoflook smoren tot de prei zacht is, voeg vervolgens 1½ liter water met bouillontabletten, spruitjes en kruiden toe en breng de soep aan de kook.
  • Voeg daarna, bonen, tuinerwten toe. Nog 10 minuten zachtjes laten koken.
  • De laatste paar minuten worden de witte preiringen toegevoegd.
  • Op smaak brengen met zout en peper, pepersaus.
  • Na opscheppen bestrooien met ruim peterselie en oude kaas.

Lekker met stokbrood.



15
februari
2012

  Boerenkool soep op zijn Portugees / Caldo Verde




Hoeveelheden voor 4 personen

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 gram kruimige aardappels
  • 1 zak panklare boerenkool(300gram) of struik
  • 1 ½ liter bouillon (tablet kippen of groenten)
  • 250 gram Chorizoworst
  • Zout / peper

Voor vegetarische variant toevoegen:

  • 1 eetlepel italiaanse kruiden
  • ⅓ rode peper
  • flageolet of cannellini boontjes

Snij

  • De uien grof
  • de knoflook fijn ( snipperen)
  • de aardappelen in blokje

Soep maken

  • Verhit in een grote pan de olijfolie en bak de chorizoblokjes zachtjes uit tot ze krokant en bruin zijn.
  • Schep ze op een bordje.
  • Fruit de ui en de knoflook in dezelfde olie glazig. Schep de aardappelblokjes en boerenkool erdoor en schenk bouillon erbij.
  • Breng het geheel aan de kook en kook de soep in 15-20 minuten zachtjes gaar.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot hij een grove structuur heeft.
  • Roer de chorizoblokjes erdoor en warm de soep nog heel even zachtjes door.
  • Breng pittig op smaak met zout en (versgemalen) peper.
  • De vegetariërs kunnen de chorizo vervangen door boontjes.

Het smaakt lekker met grof gesneden vloerbrood.



11
januari
2012

  Minestrone soep uit Piemonte (Italie)




Hoeveelheden voor 4 personen

  • 1 groentebouillon tablet
  • 100 gr groene kool
  • 100 gr witte bonen (potje)
  • 1 teentje knoflook
  • 2 middelgrote aardappelen
  • 150 gram penne rigata
  • 1 zakje italiaanse groentenmix
  • 2 blikjes tomatenblokjes
  • Zout / peper
  • 15 gr verse basilicum
  • 50 gr geraspte Parmezaanse kaas

Snij

  • Snij de kool in reepjes nadat de buitenste bladen zijn verwijderd
  • Snipper de knoflook fijn.
  • Aardappelen schillen en in blokjes van 1 cm snijden.
  • Basilicum blaadjes in reepjes snijden.

Soep maken

  • 1 liter water met bouillontablet aan de kook brengen.
  • Bonen in zeef laten uitlekken.
  • Knoflook, aardappelblokjes, kool, penne rigate en groentemix aan de bouillon toevoegen.
  • Soep aan de kook brengen en ca. 8 minuten zachtjes laten koken.
  • Vervolgens bonen tomatenblokjes met aan de bouillon toevoegen en nog 10 minuten zachtjes laten koken.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Na opscheppen bestrooien met basilicum en Parmezaanse kaas.

Lekker met Ciabatta besmeerd met pesto.



15
december
2011

  Marokkaanse wortel-linzensoep




Hoeveelheden voor 4 personen

  • 25 gr boter
  • 1 stuk verse gember van 1 cm
  • ¼ theelepel kurkuma
  • ¼ theelepel komijn
  • 1 ui
  • 450 gr wortel
  • 140 gr rode linzen
  • ¼ theelepel paprika poeder
  • 1 ltr groente bouillon
  • zout
  • versgemalen zwarte peper

Chermoula

  • 120 gr verse koriander
  • 1 teen knoflook ( gepeld)
  • ¼ theelepel gemalen koriander
  • ¼ theelepel gemalen komijn
  • 1dl olijfolie
  • sap van ¼ citroen

Snij

De uien, wortelen, knoflook en gember fijn.

Soep maken

  • Verhit de boter in een grote pan en fruit gember, kurkuma en komijn 1-2 minuten.
  • Laat vervolgens de ui, linzen en worteltjes 5 minuten meefruiten.
  • Roer er het paprikapoeder door en giet de groentebouillon erbij.
  • Laat aan de kook komen, zet het vuur laag en laat de groenten in ongeveer 30 minuten gaar sudderen.
  • Pureer de soep in een blender. Warm de soep dan weer goed door en voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Pureer alle ingredienten voor de chermoula in een blender tot een gladde pasta.
  • Serveer de soep in kommen en schep er een eetlepel chermoula op.

9
november
2011

  Poolse knolselderijsoep




Er is zuurkool toegevoegd om de soep wat gevulder te maken. Het officiële recept is zonder zuurkool.

Hoeveelheden voor 4 personen

  • 250 gram paddenstoelen ( champignons, kastanjepaddenstoelen o.i.d.) In plaats van paddenstoelen kunt u ook gedroogd eekhoorntjes brood gebruiken.
  • 1 kleine knolselderij
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gr zuurkool
  • 60 gr boter
  • 1 ½ dl zure room
  • 1 ½ dl verse room
  • 1 eetlepel bloem
  • Dille groen of peterselie
  • Peper en zout

Snij

  • De uien en knoflook fijn ( snipperen)
  • De knolselderij in stukken

Soep maken

Laat de uien, knoflook en paddenstoelen smoren totdat ze zacht zijn. Gebruikt u eekhoorntjesbrood dan heet water over het eekhoorntjesbrood gieten en 20-30 minuten laten weken.

Smoor in een gesloten pan de knolselderij in de boter tot de groenten zacht worden. Pureer de groenten met een staafmixer en doe de puree terug in de pan.

Meng de zure room en de verse room met bloem tot een glad papje en roer dit door de soep terwijl ze warm wordt. Laat de soep 5 minuten pruttelen en voeg de uien, gesmoorde of geweekte paddenstoelen en desgewenst zuurkool toe. Zuurkool goed uit laten trekken en even afspoelen met water zodat hij minder zuur wordt. Maar dit is een kwestie van smaak.

Breng de soep op smaak met fijngehakte dillegroen of peterselie zout en peper.

Vindt u de soep te dik verdun haar dan met water of bospaddenstoelen bouillon (blokje)



18
oktober
2011

  Afrikaanse pindasoep



Hoeveelheden voor 4 personen

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olie
  • 2 groene paprika’s
  • 2 groene spaanse pepers(rode kan ook)
  • 1 blik tomaten op sap
  • 1 ½ l bouillon ( groenten, kippen, vis of runder bouillon blokjes)
  • 100 gr rijst
  • 150 gram pindakaas
  • 75gr pinda’s (ongezouten)

Snijden

  • Snipper de uien en knoflook fijn
  • Snij de paprika in fijne reepjes
  • Snij de groene of rode pepers in de lengte doormidden, haal de zaden eruit en snij ze in stukjes.

Laat de tomaten uitlekken en vang het sap op.

Soep maken

Verhit de olie in de pan en fruit hierin uien en knoflook glazig. Voeg de paprika’s en groene of rode pepers toe en fruit even mee. Draai dan de hittebron lager, voeg de tomaten toe en bak ze mee totdat ze uit elkaar vallen. Giet dan het tomatensap en de bouillon toe en breng alles aan de kook. Draai de hittebron wat lager, leg een deksel op de pan en laat de soep 20 minuten zachtjes koken. Voeg dan de rijst toe en laat de soep nog ongeveer 20 minuten zacht koken tot de rijst gaar is. Roer dan de pindakaas door de soep en breng het op smaak met peper en zout. Hak de pinda’s grof en strooi deze over de soep. Lekker met stokbrood.


15
september
2011

  Pompoen-tomaten-wittebonensoep



Hoeveelheden voor 4 personen

  • 250 gram geschilde pompoen, in stukjes gesneden
  • 2 grote tomaten, in stukjes gesneden
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 liter groentenbouillon of paddenstoelenbouilon
  • 1 klein potje wittebonen in tomatensaus
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout naar smaak

Hak fijn

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 halve ui
  • 1 selder stengel
  • 1/4 de prei
  • 1 eetlepel verse koriander
  • 1 eetlepel verse basilicum

Soep maken

  • Verwarm de olie in een pot met dikke bodem op hoog vuur en bak snel de ui, selder, prei, look, basilicum. Voeg dan de tomaten toe en een snuifje zout.
  • Doe nadat de tomaten hun aroma vrijgeven de pompoen in de pan, roer en bak een 2 tal minuten verder op hoog vuur.
  • Voeg de tomatenpuree bij de pompoen en roer alles goed onder elkaar.
  • Voeg de bouillon toe, verwarm tot de soep kookt en laat de soep dan 45 minuten sudderen op een laag vuur.
  • Pureer met de handmixer of in een blender. Proef en voeg indien nodig meer zout toe.
  • Voeg als laatste de witte bonen erbij en de fijngehakte koriander.