Verslagen


4
oktober
2012

  Soep met braakballen


  Door Klaas de Jong vanaf Texel


Een bonte verzameling van toeristen en Texelaars begaf zich tegen de avond van 4 oktober 2012 richting de Slinger naast Ecomare. Om 18 uur werd er soep geserveerd en maarliefst 20 hongerige deelnemers lieten die zich goed smaken! Ouders met kinderen, maar ook andere ge´nteresseerde deelnemers kregen na een heerlijk bord soep met stokbrood een korte uitleg over het belang van onderzoek naar uilen, braakballen en muizen. Heel ingewikkeld is het niet: muizen, woelmuizen en spitsmuizen zien we maar zelden en het vangen ervan is doorgaans zeer tijdsintensief en bovendien weinig succesvol. Het is dus raden naar de verspreiding van de verschillende soorten. Een voordehandliggend alternatief is dan ook om de hulptroepen aan te wenden en te gaan onderzoeken wat uilen zoal gegeten hebben. Het mooie van dit onderzoek is dat uilen vaak dichtbij hun nest voedsel halen en het uitpluizen van braakballen dus informatie geeft over de directe omgeving van de nestplaats. Vooral bij Kerkuilen is de nestplaats meestal bekend, aangezien ze vaak in speciaal daarvoor opgehangen nestkasten bij boerderijen broeden (en daar ook hun braakballen achterlaten). De aanwezigheid van de uilen laat zich voor de boer meestal gemakkelijk raden vanwege een poepvlek onder de favoriete 'hangplek' en wat gesis uit de kast rond de tijd dat de jongen om voedsel bedelen.

De toename van Kerkuilen op Texel is sinds een aantal jaren aan de gang en dat valt misschien wel niet toevallig samen met de introductie van de Huisspitsmuis op Texel. Deze soort was tot 2006 afwezig en heeft zich binnen een paar jaar over het hele eiland verspreid. Afgelopen seizoen broedden er inmiddels 9 paar Kerkuilen op Texel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de deelnemers aan de pluisavond voornamelijk Huisspitsmuizenschedeltjes vonden en op die bewuste avond waren dat maarliefst bijna 600 van de bijna 700 ge´dentificeerde prooidieren. Gewapend met een tandenborstel, een pincet en een loep vielen de deelnemers aan op de braakballen en in een mum van tijd werden de aanwezige determinatietabellen heftig bediscussieerd. "Ik zie knobbelkiezen, dan is het een ware muis en geen woelmuis!" roept een jonge deelnemer naar zijn vader. Met enige moeite worden 9 verschillende soorten prooien in de braakballen gevonden. Zorgvuldig wordt bijgehouden welke braakbal waar vandaan komt, zodat later de kaart kan worden ingevuld op deze website.


22
augustus
2012

  Pluizen bij Landschap Noord-Holland in HeilooDeze avond zijn er, na de heerlijke maaltijdsoep van Marijke, weer vier braakbalpartijen uitgeplozen.

Resultaten: